Datorskärmar och tv-apparater i upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar, även känt som Ultra HD (UHD), är en raritet hos gemene man, men desto vanligare hos entusiaster och prylaficionados. Nu uppdaterar Futuremark prestandatestet 3DMark med den höga upplösningen, där testslingan Fire Strike Ultra tillkommer och lovar sätta press även på de mest påkostade datorsystemen.

Som namnet antyder har den nya testslingan Ultra HD-upplösning, vilket således är mer än två gånger fler pixlar än Extreme (2 560 x 1 440) eller fyra gånger fler än standardläget (1 920 x 1 080). Förutom den högre upplösningen inbegriper testet samma delmoment som tidigare, det vill säga två grafiktest, ett fysiktest och ett kombinerat, som sätter press på både grafikkort och processorn.

Den nya testslingan medför smärre förändringar på systemkraven, där ett grafikkort med minst 3 GB videominne ska behövas för att driva runt testet. Nämnvärt är även att skärmens upplösning inte behöver vara 3 840 x 2 160 pixlar eller högre, utan att Fire Strike Ultra går att köra med en lägre upplöst monitor.

Fire Strike Ultra levereras i form av en vanlig uppdatering (v.1.4.775) till befintliga användare och licensägare av 3DMark. För den som inte redan har testet installerat finns det att ladda hem på Futuremarks webbplats.