Inom de närmsta veckorna väntas bärbara datorer och hybrider med Broadwell-Y finnas i butik, och detta kommer följas upp av fler varianter för mobilt bruk samt till viss mån även stationärt. Trots att det är en ny arkitektur är en uppföljare att vänta redan till mitten av 2015, där det primära målet inte enbart blir bärbara enheter.

Intel Skylake blir en ny arkitektur som stannar kvar på en 14-nanometersteknik och här är bland annat stöd för både DDR3 och DDR4 att vänta. Processormakaren tänker även höja ribban på sina integrerad grafikdelar, för att ta upp kampen mot Nvidias instegslösningar och AMD:s integrerade Radeon-grafik.

Beräkningsenheter

eDRAM

Serier

GT4e

72 st.

128 MB

Stationära, H

GT3e

48 st.

64 MB

U

GT2

24 st.

Stationära, H, U och Y

GT1.5

18 st.

Stationära

GT1

12 st.

Stationära, U (15 W)

Nu rapporterar CPU World att de integrerade grafikdelarna i stort blir desamma som för kommande Broadwell, med vissa undantag. Det första är att bolaget går över till generation nio (Gen 9) för grafikarkitekturen, där det ännu inte är känt vilka förändringar det kommer medföra.

Mer konkret är att den helt nya grafikkonfigurationen GT4e tillkommer och får 72 beräkningsenheter – 50 procent fler än GT3e för både Skylake och Broadwell. Som suffixet "e" avslöjar ackompanjeras det av 128 MB eDRAM/L4-cacheminne, som kan användas som grafikminne för högre prestanda. GT4e kommer enbart användas för stationära datorer och Intels fyrkärniga processorer för bärbara.

Den andra förändringen är att grafikkonfigurationen GT3e kommer användas även för U-serien processorer, det vill säga modeller med 15 och 28 W TDP. Även här får grafikdelen dedikerat minne, men kapaciteten går ned ett snäpp till 64 MB.

Den sista stora förändringen sker i det lägre segmentet för stationära datorer, där grafikkonfigurationen GT1.5 tillkommer och får 18 beräkningsenheter. Förutsatt att Intels utbud Skylake-processorer liknade dagens skulle en sådan lösning innebära grafikprestanda mellan serierna Celeron, Pentium och mer påkostade Core.