Ledordet för Apples mobila utbud har i åratal varit "Retina", vilket markerar riktigt hög skärmupplösning. Efter många år är det dags för bolagets stationära utbud att få samma behandling när Apple lanserar Imac with Retina Display. Först ut är en ny 27-tumsvariant med upplösningen.

Skärmen kommer utrustad med 5 120 x 2 880 pixlar, det vill säga fyra gånger fler än tidigare 2 560 x 1 440. Det innebär inget mindre än 14,7 miljoner pixlar, vilket är hela 67 procent fler pixlar än 4K UHD eller sju gånger fler än den väl utbredda Full HD-standarden som används för datorer såväl som tv-apparater.

Apple talar om flera utmaningar för att kunna leverera den höga upplösningen, där de bland annat fått utveckla en egen styrkrets för att kunna driva skärmens alla pixlar. Därtill har bolaget lånat flera finesser från Retina-skärmarna i surfplattorna Ipad för att göra den högupplösta skärmen mer energieffektiv, samtidigt som den levererar högre kontrast och bättre betraktningsvinklar än tidigare.

Den nya skärmen drivs av grafikkort från AMD, där modellen i basutförandet har ett mobilt Radeon R9 M290X med 1 280 streamprocessorer. För en extra slant går det att få datorn med ett Radeon R9 M295X, som baseras på grafikkretsen Tonga. Grafikkorten kommer med 2 respektive 4 GB GDDR5-minne.

Därutöver märks en Intel Core i5-4690 med fyra kärnor i 3,5 GHz (3,9 GHz Turbo), som kan uppgraderas till en Core i7-4790K med fyra kärnor i 4,0 GHz (4,4 GHz) och flertrådstekniken Hyperthreading. Till detta hör 8 GB primärminne och 1 TB lagring enligt konceptet Fusion Drive, där båda delar självklart kan uppgraderas efter behov och kreditvärdighet.

Leveranserna av den högupplösta Imac-modellen inleds från och med idag till priset 24 995 kronor i dess grundutförande.