Även om mycket handlar om den tekniska utvecklingen är det konsumenternas plånböcker som i slutänden avgör om virtuell verklighet får ett genombrott eller inte. Ett tillräckligt lågt pris är därför minst lika viktigt som högupplösta skärmar och exakta sensorer. Franska Archos lånar nu mobiljättarnas strategi och presenterar VR-glasögon för användare på budget.

Till skillnad från Oculus Rift och Sony Project Morpheus innehåller inte Archos VR Glasses någon egen skärm eller annan avancerad elektronik. Istället tillhandahålls endast en telefonhållare med optik, vilket betyder att det snarare handlar om en motsvarighet till Samsung Gear VR och Googles experimentella Cardboard-projekt.

Archos variant är inte heller knuten till någon särskild telefonmodell utan kan användas med olika enheter på fem till sex tum, detta oavsett operativsystem. Tillverkaren framhåller att det redan finns ett hundratal VR-anpassade applikationer till Android, IOS och Windows Phone.

Det stora huvudnumret är dock prislappen. Medan Samsungs Gear VR går loss på 2 500 kronor och dessutom kräver en Galaxy Note 4 för cirka 7 500 kronor kostar Archos VR Glasses endast 24,99 pund, motsvarande 290 kronor. Säljstarten inleds i november månad.