De första bärbara datorerna med Intels färska processorfamiljen Broadwell-Y har börjat hitta, men än så länge handlar det om ett begränsat antal och tillgänglighet i Sverige dröjer till november. Nu listas Lenovo Yoga 3 Pro i svenska butiker och kan mycket väl bli den första enheten med plattformen att hitta hit under 2014.

Lenovo Yoga 3 Pro listas i två närmast helt identiska utföranden på prissökmotorn Prisjakt. Det enda som skiljer de båda är färgerna silver och guld, varav den sistnämnda endast finns hos hos återförsäljaren Inet. Nämnvärt är att den orangea modellen ännu inte finns listad.

Priset för båda varianter är 13 490 kronor, vilket ger 8 GB primärminne och 256 GB SSD-lagring. Processorn är Intel Core M 5Y70 med två kärnor i 1,1 GHz med det maximala turboläget 2,6 GHz, grafikdelen HD Graphics 5300 och 4,5 W TDP, som till skillnad från tidigare rapporter inte kyls passivt.

Laptopultra har lyckats lägga vantarna på och plockat isär modellen, där en mindre kylanordning med tillhörande fläkt märks. Tidiga användarrapporter talar samtidigt om att fläkten är tystgående och tanken är sannolikt att den finns på plats för att möjliggöra högre turbofrekvenser under längre intervaller.

Trots den aktiva kylning är profilmåttet enbart 12,8 millimeter och vikten ligger på 1,19 kilogram, vilket gör den 17 procent tunnare respektive 14 procent lättare än föregångaren Yoga 2 Pro. En finess som möjliggjort den tunnare profilen är det nya vridbara gångjärnet, som är gjort i över 800 delar av stål och aluminium. Detta ska även minimera skärmens tendens att "vagga" vid användning av pekfunktionen.

Det hela avrundas av 13,3-tumsskärmen med 3 200 x 1 800 pixlar, trådlöst nätverk 802.11ac och ett batteri med kapaciteten 44 wattimmar för en drifttid på uppemot nio timmar. Lenovo Yoga 3 Pro beräknas bli butikstillgänglig i mitten av november.