Ikoniska IBM är en av få processormakare som än idag har egna fabriker, som även användas för att kontraktstillverka kretsar åt andra parter. Den här verksamheten har länge dragits med förluster, vilket fått IBM att försöka bli av med den och ska därför vid flera tillfällen ha närmat sig Globalfoundries.

Efter en lång tids förhandlingar har de båda parterna nu nått en överenskommelse, där IBM under en treårsperiod kommer betala Globalfoundries 1,5 miljarder dollar för att ta över kretstillverkningen. I avtalet ingår fabrikerna East Fishkill, New York; Essex Junction, Vermont och så gott som alla anställda väntas bli erbjudna jobb hos den nya ägaren.

Samtidigt överförs tusentals patent relaterade till halvledare till Globalfoundries, som även blir exklusiv tillverkare av IBM:s serverprocessorer för de kommande tio åren. Det långsiktiga samarbetet innebär även att bolaget åtar sig att tillhandahålla tillverkningstekniker på 22, 14 och 10 nanometer under perioden.

Trots att IBM klipper banden på tillverkningsfronten kommer bolaget som tidigare aviserat investera tre miljarder dollar under de kommande fem åren på forskning inom halvledare. Globalfoundries kommer även få tillgång till forskningen via det gemensamma samarbetet Colleges of Nanoscale Science and Engineering (CNSE).