När Nvidia introducerade arkitekturen Maxwell i prestandaklassen stod det klart att nykomlingarna inte enbart springer förbi föregångarna utan även lyckas med konststycket att kombinera hög prestanda med mycket låg energiförbrukning. Geforce GTX 970 stannar exempelvis på blygsamma 145 W TDP, vilket gör grafikkortet till ett alternativ även i mycket kompakta datorsystem. Gigabyte är först ut med en modell för formfaktorn Mini ITX.

Det nya grafikkortet heter Gigabyte GV-N970IXOC-4GD och mäter enligt Tomshardware endast 12 centimeter på höjden, vilket visserligen inte är standardhöjd, men ändå lägre än tidigare lösningar på marknaden. Grafikkortets längd framgår inte, men av bilderna att döma är kretskortet lika långt som Mini ITX, det vill säga 17 centimeter.

På menyn står grafikprocessorn Nvidia GM204 med 1 664 CUDA-kärnor, 256-bitars minnesbuss och 4 GB minne. Trots det lilla formatet är klockfrekvenserna uppskruvade till 1 076/1216 MHz, något högre än referensmodellens 1 051/1 178 MHz. Minnesfrekvensen stannar dock kvar på 7,0 GHz GDDR5.

Gigabyte använder även en egen kylare, som till mångt och mycket liknar en nedskalad variant av Windforce 3X. I detta ingår sammanlagt tre värmeledningsrör, varav två med diametern 8 mm samt ett tunnare rör på 5 mm. För luftflödet står en ensam fläkt med vågformade fläktblad och "fenor".

Sist men inte minst syns strömförsörjning via 8-pins PCI Express och videoanslutningar för två DVI, tre DisplayPort samt en HDMI. Grafikkortet ansluts i vanlig ordning till PCI Express 3.0 x16 och blockerar en extra kortplats.

Gigabyte GV-N970IXOC-4GD ska finnas på butikshyllorna i november och priset stannar på 329,99 USD, vilket är samma som för referensmodellen. Det betyder att grafikkortet bör landa på cirka 3 500 kronor hos svenska återförsäljare.