Tillverkningsproblem med 14 nanometer skapar svallvågor hos halvledarjätten Intel. Under senaste kvartalsrapporten meddelade vd:n Brian Krzanich att teknikens yield, antalet fungerar kretsar ur produktion, inte når upp till den nivå bolaget hoppats på. Medan det ser ut som att Intel kommer hålla schemat med arkitekturen Skylake ser det annorlunda ut i entusiast- och serversegmentet.

Nu rapporterar VR-Zone (kinesiska) att uppföljaren till Haswell-E försenas med ett halvår. Broadwell-E var från början tänkt att släppas i det tredje kvartalet 2015, men nu väntas istället de första ingenjörsexemplaren (ES) skickas ut under årets andra hälft. Det är därför sannolikt att massproduktion dröjer till första kvartalet 2016, vilket innebär en lansering tidigast i början året.

Förutom övergången till 14 nanometer väntas steget från Haswell-E till Broadwell-E inte bjuda på några större nyheter. Processorerna kommer precis som idag med sex eller åtta upplåsta kärnor för överklockning. Det är även dagens styrkrets X99 och sockel LGA 2011-3 som kommer vara aktuella, vilket möjliggör uppgradering för den som investerat i Haswell-E och Core i7-5000-serien.

Förutom krympningen och den uppfräschade arkitekturen kommer processorerna med fyra minneskanaler med officiellt stöd för DDR4-moduler i uppemot 2 400 MHz, för en teoretisk minnesbandbredd på 76,8 GB/s.