Att IT-relaterad data sparas och analyseras är knappast någon nyhet för entusiaster. Oftast handlar det om oskyldiga processer, men informationen riskerar även att i orätta händer användas för mer ljusskygga projekt.

Riktigt stora datastrukturer som undersöks för generella beteenden brukar samlas under termen big data. Exempel kan vara analyser av väder eller användarmönster på Facebook och Youtube.

Just big data är det aktuella ämnet för nästa avsnitt av Vetenskapens värld i SVT. Programmet vill undersöka hur informationen används inom allt från sjukvård till övervakning, samt hur kartläggningen egentligen påverkar oss.

Allt mer i vår vardag lämnar digitala spår. Oavsett om vi söker på nätet, handlar mat eller rör oss på stan med mobilen i fickan så registreras varje steg vi tar. Och de digitala spår som vi lämnar kan användas både till att förstå hur sjukdomar sprids och till att övervaka oss. "Big data" har blivit begreppet för den enorma digitala revolution som nu pågår. Men vart leder den här storskaliga kartläggningen av våra liv?

Vetenskapens värld och avsnittet "Big data – så kartläggs hela ditt liv" sänds klockan 20:00 den 27 oktober. Programmet går i SVT 2 och kan ses direkt eller i efterhand via SVT Play.