Det blåser upp till storm på grafikkortsmarknaden. Medan Nvidia var först ut med att leverera en ny generation arbetar AMD i det tysta på Radeon 300-serien, där grafikkretsen Fiji väntas ersätta Hawaii som flaggskepp. Nu tillkommer detaljer som stärker uppgifter om att AMD inom en nära framtid har nyheter att komma med.

I prestandadatabasen till testprogrammet Sisoft Sandra, som nyligen avslöjade detaljer för Nvidias nya toppkrets GM200, avslöjas en ännu okänd grafikkrets från AMD. Här nämns 64 beräkningsenheter för totalt 4 096 streamprocessorer, att jämföra mot 2 816 stycken i Hawaii, vilket talar för att det är Fiji som testats.

Till detta hör en identisk klockfrekvens som för dagens flaggskepp Radeon R9 290X, det vill säga 1 000 MHz. Det resulterar i en teoretiskt ökad beräkningskraft på lite mer än 45 procent, men hur detta kan tänkas översättas till spelprestanda är det för tidigt att sia om.

För minnesbussen listas massiv 4 096 bitar, vilket med största sannolikhet är ett avläsningsfel i mjukvaran. Därtill har det testade grafikkortet 4 GB videominne på 1,25 GHz (5,0 GHz effektivt), som med en mer sannolik 512-bit minnesbuss skulle ge samma bandbredd som Radeon R9 290X – 320 GB/s. Det här räknar dock inte med saker som förbättrad komprimering, vilket i senaste Radeon R9 285 sägs ge upp till 40 procent högre bandbreddseffektivitet.

Tidiga testexemplar till trots så kommer Fiji och den nya Radeon 300-serien med största sannolikhet dröja till början av nästa år.