Grafikkortsmakaren Nvidia har inte del i någon av de senaste spelkonsolerna och satsar därför stenhårt på de egna Android-enheternaShield Tablet och Portable, där strömning av spel över Wifi från en lokalt belägen Geforce-utrustad dator är en av huvudfinesser. Nu tar bolaget det hela ett steg längre och lanserar molntekniken Geforce Grid.

Tekniken demonstrerades redan under CES 2013 och går likt Playstation Now samt Onlive ut på att alla tunga grafikberäkningar utförs i "molnet", någonting bolaget kallar Netflix för spel. Intressant är att bolaget lovar att den egna tjänsten ska bli både bättre och billigare än Sonys Playstation Now.

Bland fördelarna nämns att Geforce Grid kommer strömma spel i 720p med 60 fps, detta till skillnad från Playstation Now som enbart levererar 30 fps med samma upplösning. Laddningstiderna för att starta spel ska även vara halverad, där Nvidia hävdar att det tar 20–25 sekunder för att dra igång ett spel med Grid.

Ett orosmoln med att strömma spel är fördröjningar, någonting Nvidia för två år sedan hävdade inte var några problem. Detta kan till stor del avhjälpas genom förbättringar i hårdvaran i servrarna, där Nvidia givetvis har egenutvecklade system för ändamålet. Resultatet sägs vara en fördröjning inte helt olik vad användare är vana vid från en spelkonsol till tv-apparat.

Tillgänglighet och utbud

Nvidia lanserar Grid med ett förhållandevis skralt utbud av minst 20 speltitlar, där bland annat Borderlands, Batman: Arkham City och Strike Suit Zero ingår. Bolaget lovar dock att när tjänsten väl är lanserad kommer biblioteket att utökas med fler speltitlar varje vecka.

Geforce Grid lanseras i USA den 18 november i och med Shield Tablets uppdatering till Android 5.0 "Lollipop". Därefter rullas tjänsten ut till "västra Europa" i december, men exakt vilka länder det innefattar är inte känt. Några prisuppgifter framgår inte, men för alla Shield-ägare blir tjänsten gratis fram till den 30 juni 2015.