Många ägare av datorer eller spelkonsoler vill använda ett annat språk än vad som gäller där enheten fysiskt är placerat. Anledningen kan till exempel vara eget modersmål, tveksamma översättningar eller bättre kontinuitet mellan olika mjukvaror.

Lösningen är ofta rakt på sak, där de flesta moderna programvaror och operativsystem tillåter att språk sätts oberoende av fysisk region. Det samma gäller även Sonys spelkonsol Playstation 4, där systemet utan problem kan köras på till exempel engelska även om enheten står placerad i ett svenskt vardagsrum.

För Xbox One är det dock en annan situation. Genom en uppdatering av konsolens marknadsplats införs nedlåsning, vilket i korthet tvingar användare med svenska betalmedel att välja just Sverige som region för att kunna handla. Sidoeffekten är att även enhetens systemspråk ändras till svenska då Xbox One saknar separat språkval.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig där många användare ventilerar sin frustration på sociala medier. Irritationen rör inte bara språkkravet i sig, utan även att det påtvingade bytet från engelska inaktiverar stödet för röstkommandon. Den sistnämnda funktionen är ett starkt argument i kampen mot Sony Playstation 4 om marknadsandelarna.

Spärrarna till trots, allt hopp är dock inte ute för användare som vill byta språk eller shoppa via marknadsplatsen i andra regioner. Enligt uppgift fungerar det fortfarande lösa in och betala via så kallade gift cards oavsett inställning, vilka i sin tur kan köpas från tredje part.