Finska Nokia sålde för en tid sedan mobildivisionen till Microsoft, som är i full gång att göra sig av med varumärket till förmån för det egna. Intressant är att detta inte innebär slutet för Nokia på konsumentmarknaden, utan möjligheten att börja om på ny kula med ett annat ekosystem än Microsoft Windows.

Nu avtäcker Nokia den första hårdvaran efter Microsofts förvärv. Nokia N1 är en surfplatta som är slående lik Apples Ipad Mini, vilket blir extra uppenbart med den praktiskt taget identiska 7,9-tumsskärmen med 2 048 x 1 536 pixlar. Enheten är byggd i ett stycke eloxerat aluminium och väger 318 gram med profilen 6,9 mm.

Andra designelement som känns igen från Ipad Mini är placeringen av knappar och den bakmonterade 8-megapixlarskameran. I nederkant märks högtalarna och en anslutning som kan misstas för Apples Lightning-kontakt, men i själva verket är det en av de första implementationerna av USB Type-C.

För specifikationerna har Nokia N1 processorn Intel Atom Z3580 "Moorefield" med fyra kärnor i upp till 2,33 GHz och grafikdelen PowerVR G6430. Till detta hör 2 GB primärminne och 32 GB lagringsutrymme. Förutom kameran i bakkant finns även en frontmonterad med upplösningen 5 megapixlar.

För operativsystemet har surfplattan med Android 5.0 "Lollipop" med Z Launcher – en egenutvecklad mjukvara som håller koll på användarmönster och vilka appar som används, och listar vanligt förekommande program på hemskärmen. Det är även möjligt att skriva bokstäver på skärmen för att få fram icke-listad mjukvara.

Nokia planerar lansera N1 i Kina runt det kinesiska nyårsfirandet den 19 februari för 249 dollar, motsvarande cirka 2 300 kronor inklusive moms. Lanseringen i utvalda europeiska länder ska äga rum någon gång därefter.