Med åtta upplåsta kärnor, stöd för DDR4-minne i fyra kanaler och styrkretsen X99 är Haswell-E det bästa som finns att tillgå för överklockningsstinna entusiaster. För den som vill ha prestanda och bygga kompakt är däremot utbudet moderkort med sockel LGA 2011-3 skralt, men nu utökas utbudet med en modell från Gigabyte.

Gigabyte GA-X99M-Gaming 5 följer standarden Micro ATX (244 x 244 mm), vilket leder till att antalet DDR4-minnesplatser går ned till fyra stycken från plattformens annars vanliga åtta. Däremot finns gott om PCI Express 3.0-anslutningar, varav två stöder 16 kanaler för dubbla grafikkort i Crossfire eller SLI.

Likt andra X99-moderkort är Gigabytes modell fullspäckad på lagringsfronten. Totalt återfinns tio SATA 6,0 Gbps, varav två även fungerar för höghastighetsgränssnittet SATA Express. Därtill finns en M.2-anslutning kopplad med två PCI Express 2.0 för en bandbredd på 10 Gbps och över denna syns ännu en anslutning för trådlösa nätverkskort enligt M.2-formfaktorn.

Bolaget fortsätter satsa på påkostade integrerade ljuddelar. För den här modellen gäller en variant enligt konceptet AMP-UP med kretsen Realtek ALC 1150 och egna kondensatorer som är avskärmat för att minimera störningar. Det finns även en utbytbar operationsförstärkare (op-amp). Andra finesser är nätverkskonceptet Killer Network från Qualcomm Atheros och fem programmerbara LED-lysdioder.

Gigabyte GA-X99M-Gaming 5 väntas finns i handeln inom kort och tidiga listningar pekar mot en prislapp på strax över 2 000 kronor.