Utbyggnaden av mobilt bredband 4G/LTE pågår fortfarande för fullt världen över och samtidigt läggs mycket resurser på utvecklingen av 5G, där Gigabit-hastigheter är att vänta. Konsensus inom industrin är att kommersialisering av den trådlösa tekniken dröjer till 2020, men nu meddelar Huawei att bolaget planerar sjösätta 5G så tidigt som sommaren 2018.

För att åstadkomma detta inleder telekombolaget ett djupare samarbete med den ryska teleoperatören Megafon, som bland annat ägs av svenska Telia Sonera. Trots att specifikationen för tekniken ännu inte är färdigställd är målet för båda parter att ha de första pilotprojekten färdigställda till slutet av juni 2017.

Planen därefter är att ha ett fungerande testnät rullandes under Fotbolls-VM 2018, som väntas äga rum i Rysslands huvudstad, Moskva, och Luzhniki Stadium under perioden 8 juni till 8 juli. Där ska besökare kunna använda höghastighetsnätet, men sannolikt är att antalet kompatibla enheter som kan nyttja 5G-standarden kommer vara mycket lågt om inte helt obefintligt.

Även om förhoppningen är att ha ett fungerande 5G-nät till Fotbolls-VM 2018 kan en bred utrullning väntas dröja till tidigare utsatta 2020, då teleoperatörer i Japan och Sydkorea väntas bli bland de första att introducera 5G till sina kunder.