Processormakaren AMD slog på stora trumman för bärbara datorer med Kaveri, men likt tidigare generationer har genomslaget varit begränsat. Innan arkitekturen Zen äntrar scenen under 2016 gör bolaget ett nytt försök att åter bli relevant på den mobila marknaden, den här gången med Carrizo och Carrizo-L.

Carrizo blir en direkt ersättare till Kaveri och får processorarkitekturen Excavator. Till detta hör en "helt ny grafikarkitektur", som enligt en tidigare läcka går under namnet Graphics Core Next 3.0. Tillsammans ska båda delar erbjuda AMD:s största framsteg i energieffektivitet någonsin.

Carrizo-L ersätter budgetplattformarna Beema och Mullins, och skiljer förvirrande nog en hel del från Carrizo. Processorarkitekturen är inte Excavator utan Puma+, en upphottad version av Jaguar som återfinns i senaste generationens spelkonsoler. Grafikarkitekturen är däremot densamma som för Carrizo.

Trots att processorfamiljerna skiljer använder de samma BGA-sockel. Det möjliggör tillverkare att använda antingen den ena eller andra i en design utan att utföra några ingrepp på moderkortet. Gemensamt för båda är även integrerad sydbrygga och stöd för säkerhetsplattformen Trustzone.

Båda plattformar riktas mot AIO-datorer, hybrider och bärbara, medan Carrizo är ämnad mer påkostade och högre presterande lösningar. Lanseringen sker någon gång under första hälften av 2015.

Carrizo för stationära datorer

Dagens tillkännagivande avhandlar enbart plattformarna för mobilt bruk och AMD nämner ingenting om stationära datorer. Tidigare läckta produktplaner gör dock gällande att den stationära motsvarigheten av Carrizo ska dyka upp under årets första hälft, vilket förutsätter att det inte skett en förändring i planerna.