För lite drygt två månader sedan inledde Nvidia ett frontalangrepp mot två av de absolut största aktörerna i mobilbranschen. Anklagelsen är att Samsung och Qualcomm medvetet inkräktar på sju av företagets patent, där Nvidia vill tvinga fram licensavtal under hot om skadestånd, men även importförbud för så gott som hela Samsung Galaxy-serien.

Inte helt oväntat dröjde det inte särskilt länge innan Samsung kontrade med egna stämningar i amerikansk domstol. I skottgluggen står givetvis Nvidia, men även den lilla datorproducenten Velocity Micro är ofrivilligt indragen i kampen. Nu tar den koreanska mobiljätten fram det stora artilleriet.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg får Nvidia smaka på sin egen medicin när Samsung tar upp tvisten vid ITC med begäran att handelsorganisationen förbjuder importen av Nvidias grafikprocessorer. Det är av allt att döma ett direkt svar på Nvidias motsvarande krav om ett amerikanskt importförbud för åtskilliga storsäljare i Galaxy-serien.

I stämningsansökan nämns inte enbart Nvidia utan även dess partnertillverkare, däribland ECS och Biostar. Precis som stämningen i amerikansk domstol gäller målet åtta patent om allt från halvledartillverkning till processordesign och produktionsteknik. Nvidia har ännu inte kommenterat den senaste stämningsansökan.