Högre beräkningskraft i all ära, vad som många gånger sätter käppar i hjulen för AMD och Nvidia vid framtagandet av nya grafikkort är brist på minnesbandbredd. Minnesstandarden GDDR5 har slagit mångas förväntningar och klättrat upp från initiala 3,6 GHz till nuvarande 7,0 GHz, som används i en rad grafikkort från Nvidia i de övre prisklasserna.

Nu tar SK Hynix GDDR5-standarden till nya höjder och dess kanske sista anhalt innan nästa stora generationsskifte. Den nya minneskapseln H5GQ4H24AJR-R4C kliver upp till hela 8,0 GHz med spänningen 1,55 V och kapaciteten 4 Gb (512 MB), där varje enskild minneskapsel har en 32-bitars anslutning.

Vad det rekordsnabba minnet ska användas till framgår inte, men det är knappast en högoddsare att det kommer husera i framtida grafikkort. Exempelvis skulle åtta av dessa minneskapslar över en 256-bitars minnesbuss ge kapaciteten 4 GB med en minnesbandbredd på 256 GB/s, att jämföra mot 224 GB/s för Geforce GTX 980 som har samma minnesmängd klockat till 7,0 GHz.