Under sommaren 2008 introducerades minnesstandarden GDDR5, som sedan dess gradvis blivit standard för merparten grafikkort från AMD och Nvidia. Nu är tekniken på väg att nå vägs ände, då ytterligare avancemang i klockfrekvenser och därmed minnesbandbredd väntas bli svårt att åstadkomma.

Det börjar därför bli dags för ett generationsskifte och nästa steg för grafikkort kan vara High Bandwidth Memory (HBM), en minnesteknik som utvecklats av SK Hynix. Grunden för tekniken är staplat minne enligt konceptet through-silicon via (TSV), vilket innebär att minneskretsar produceras med fysiska hål som fylls med ledande material, som skapar vertikala ledningsbanor när kretsarna sammanfogas.

Fördelen med det här förfarandet är att det krävs lägre spänning för att skicka signaler mellan kretsarna, vilket resulterar i lägre strömförbrukning och därmed även utrymme till högre prestanda. I den första generationen HBM-minne staplas fyra kretsar ovanpå varandra, vardera med två 128-bitars IO-anslutningar, för en massiv bredd på hela 1 024 bitar per minneskapsel.

Nu meddelar SK Hynix att HBM börjar massproduceras under första kvartalet 2015. Utöver den vida IO-bredden är kapaciteten 8 Gb (1 GB) med en spänning på 1,2 V och klockfrekvensen 1 000 MHz, vilket innebär en minnesbandbredd på 128 GB/s. Det är dock möjligt att en ännu snabbare version på 1 250 MHz ligger för dörren.

Tidigare i november listades vad som tros vara AMD:s kommande grafikkort i den yppersta prestandaklassen i prestandadatabasen för testsviten Sisoft Sandra. Där syntes en 4 096 bitars minnesbuss med videominne på 1,25 GHz eller 1 250 MHz. Förutsatt att uppgifterna stämmer skulle fyra av SK Hynix HBM-kapslar innebära totalt 4 GB HBM-minne med en bandbredd på rekordhöga 640 GB/s.

Prestandadatabasen är dock inte det enda som pekar mot att den nya minnestypen kan husera i AMD:s kommande flaggskepp "Radeon R9 390X" med grafikprocessorn "Fiji". Det är ingen hemlighet att processormakaren samarbetat med SK Hynix på minnesstandarden, vilket pekar mot att HBM rimligtvis bör användas i någon av bolagets framtida produkter.

Utöver den nya minnestypen tros AMD Fiji få hela 4 096 streamprocessorer. Det är lite mer än 45 procent fler än de 2 816 stycken som huserar i Hawaii, vilket är den grafikprocessor som används i Radeon R9 290, 290X och 295X2.

Källa: Kitguru.