SSD-enheterna är ikapp och förbi mekaniska hårddiskar sett till lagringstäthet, men än är det för tidigt att räkna ut den magnetbaserade och mer kostnadseffektiva lagringstekniken. Under 2014 har hårddiskarna slagit nya rekord med enheter på 8 Terabyte (TB) och modeller på hela 10 TB ligger för dörren.

Nu har Advanced Storage Technology Consortium (ASTC), ett lagringskonsortium med flera stora aktörer i ryggen, avslöjat teknikplanerna för mekaniska hårddiskar de kommande tio åren. Här framgår att kapacitetstillväxten för lagringsmediet beräknas accelereras under 2017 till en årlig tillväxttakt på runt 30 procent – upp från dagens cirka 15 procent.

Genombrotten sker tack vare introduktionen av Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR), som går ut på att utrusta hårddiskens magnetiska läs- och skrivarmar med laser. Det sistnämnda hettar upp det yttersta lagret på lagringsskivan och förändrar dess magnetiska egenskaper. Tekniken ska användas i kombination med Shingled Magnetic Recording (SMR) och/eller Two Dimensional Magnetic Recording (TDMR).

I dagsläget har lagringsplattorna i hårddiskar en arealdensitet på 0,86 Terabit per kvadrattum (Tbpsi). Med HAMR beräknas arealdensiteten lyftas till 2,0–4,0 Tbpsi, vilket ska möjliggöra enheter på 20 TB och uppåt inom de kommande fem åren.

HAMR tros bära industrin till runt 2021 då tekniken temporärt väntas efterträdas av Bit Patterned Magnetic Recording (BPMR), där den magnetiska lagringen bryts ned till mindre regioner, vilka framställs med nanolitografi, och på så vis kan husera fler bitar data än tidigare

Kort därefter hoppas industrin kunna kombinera egenskaperna i HAMR och BPMR för att skapa Heated-Dot Magnetic Recording (HDMR). Den här tekniken tros under 2025 ge en arealdensitet på hela 10 Tbpsi, vilket ska göra det möjligt att bygga mekaniska hårddiskar med en kapacitet på 100 TB eller mer.

Källa: Forbes.