Efterfrågan på surfplattor har börjat plana ur och under 2015 förutspås en negativ tillväxttakt. Att kategorin spelat ut sin roll är dock en sanning med modifikation, då den snarare hamnat i kläm mellan smarta telefoner som får allt större skärmar och på allt mer prispressade bärbara datorer.

Det råder dock delade meningar kring huruvida en telefon med stor skärm faktiskt gör konsumenter mindre benägna att konsumera med surfplattor, eller i alla fall i vilken utsträckning. Hur användningen mellan båda delar hänger ihop har nu Pocket undersökt genom att analysera beteendemönstret för användare som ägt både en Ipad och Iphone 5, och uppgraderat till Iphone 6 och Iphone 6 Plus.

Analysen som baseras på två miljoner sparade artiklar visar ett tydligt mönster. Innan uppgraderingen till en Iphone 6-modell konsumerades ungefär lika mycket med Iphone 5S (4 tum) och Ipad, med fördelningen 55 respektive 45 procent.

Efter uppgradering till Iphone 6 (4,7 tum) gick användningen med Ipad skarp nedåt och konsumtionen landade på endast 28 procent. De som istället valde att köpa den markant större Iphone 6 Plus (5,5 tum) använder sin Ipad ännu mindre, där endast en femtedel av konsumtionen i appen Pocket äger rum.

En mer djupgrodd analys visar samtidigt att de som äger både en Iphone och Ipad började konsumera ännu mer i samband med uppgraderingen till en Iphone 6 eller Iphone 6 Plus, vilket talar för att folk är mer benägna att både kolla på videoklipp och läsa mer när en större skärm alltid finns tillgänglig i byxfickan.

I slutet av analysen påpekas att 2,5 gånger fler användare av Pocket uppgraderade till en Iphone 6 än Iphone 6 Plus. Det här avslöjar att merparten konsumenter, i alla fall i dagsläget, inte är redo att ta klivet upp till en så kallad Phablet, även om den större skärmen innebär en bättre upplevelse vid läsning och videouppspelning.