En sökmotor är ett fönster till internet och att kontrollera denna marknaden ger även så gott som oändliga möjligheter till att påverka användarnas beteende, exempelvis genom att prioritera egna tjänster på bekostnad av konkurrenternas. Även om Google inte nämns vid namn är sökmotormotorjättens totala dominans inom området någonting som oroar EU.

Europaparlamentet godkänner nu en resolution som uppmanar kommissionen att upprätthålla konkurrenslagstiftningen på sökmotormarknaden. I den betonas att "sökmarknaden är av särskild betydelse för att säkra konkurrensvillkoren inom den inre digitala marknaden", vilket i praktiken betyder att EU ger grönt ljus för en granskning av Googles förehavanden och affärsmetoder.

Parlamentet uppmanar dessutom kommissionen att "förhindra operatörer av sökmotorer från att missbruka sammanlänkade tjänster" och understryker vikten av att att bland annat indexering, presentation och ranking måste vara opartisk och transparent. Egna tjänster ska inte kunna särbehandlas gentemot konkurrenternas.

Detta öppnar upp för en handfast reglering av sökmotormarknaden, men ledamöterna kan även tänka sig att gå betydligt längre och uppmanar också kommissionen "att överväga förslag som syftar till att separera sökmotorer från andra kommersiella tjänster".

Även om EU inte har beslutanderätt över amerikanska företag kan det i förlängningen innebära att EU kräver att Google måste lyfta ut sökmotorn till ett fristående bolag, och om det inte får gehör, hota med sanktioner eller till och med hindra företaget från att bedriva verksamhet inom unionen.

Källa: EU-parlamentet.