Det är inte bara telefonmakarna som ger sig in i matchen om smarta kroppsburna enheter. Under CES 2014 tillkännagav gamingföretaget Razer satsningen på Nabu, ett armband som till skillnad från mängden är en mer avskalad variant där fokus istället ligger på låg prissättning och lång batteritid.

The Razer Nabu has undergone extensive consumer and developer testing, all of which is providing feedback toward the final retail-ready device. This has ensured that with all the features polished—discreet notifications, fitness tracking, social capabilities and more—the Razer Nabu is a device that has something cool in-store for everyone.

Nästan ett helt år efter att konceptet presenterades är den redo för marknaden och under tiden har den genomgått många förändringar, stora som små. De största hör till designen där enheten inte längre har dubbla OLED-skärmar, utan den ena på baksidan med 32 x 32 pixlar har plockats bort. Kvar är däremot den frontmonterade på 128 x 32 pixlar, som numera ackompanjeras av en knapp.

Armbandet Nabu har inte helt oväntat notifieringar i fokus. Bland annat kan den visa vem som ringer och även kortare meddelanden levererade via SMS, sociala medier som Twitter och Facebook, eller chattklienter som Skype.

Även hälsa träningsfinesser en viktig del av Nabu, som exempelvis kan användas som stegräknare eller för att visa hur många kalorier som behöver brännas för att uppnå sina personliga mål. En annan finess är möjligheten att mäta sin aktivitet under sömnen och låta den inbyggda vibrationsmotorn väcka en, utifrån den information som samlas in och analyseras under användarens sömncykler.

Razer kallar även enheten för ett socialt armband. Funktionen Nabu Pulse kan länka samman två eller fler Nabu-armbund för att byta allt från användarinformation till att skapa en flerspelaromgång med mobilen. Den andra finessen är möjligheten att skaka hand med en annan Nabu-användare för att smidigt byta kontaktuppgifter.

Razer Nabu ansluts via Bluetooth 4.0 LE till en Apple Iphone 5C/5S eller senare alternativt en Android-telefon med Android 4.3 eller senare. Den energieffektiva anslutningen tillsammans med den lågupplösta OLED-skärmen ger en specificerade batteritid på ovanligt långa 5–7 dagar. Avslutningsvis är enheten IP54-klassad, vilket innebär att den är dammskyddad och klarar vattenstänk som exempelvis regn.

Det smarta armbandet lanseras i USA den 2 december för 99 dollar, motsvarande cirka 920 kronor inklusive moms. När och om Razer Nabu kommer hitta ut i svensk handel framgår inte.