Efter premiären i Geforce GTX 750-serien och de efterföljande prestandamodellerna Geforce GTX 970 och GTX 980 är det dags för arkitekturen Maxwell att hitta till fler prisklasser. Näst på tur står efterträdaren till den storsäljande Geforce GTX 760 – ett grafikkort för den övre mellanklassen.

Enligt uppgift till SweClockers presenteras Geforce GTX 960 på mässan Consumer Electronics Show i Las Vegas, som går av stapeln den 6 januari. Det gäller dock enbart en tidig pressvisning. Den officiella introduktionen äger istället rum ett par veckor senare, sannolikt mot slutet av samma månad.

Till skillnad från de nuvarande modellerna i Geforce GTX 900-serien innehåller nykomlingen på den nya och avskalade grafikprocessorn GM206 med i normalfallet 2 GB GDDR5-minne på 128-bitars minnesbuss. De nedbantade specifikationerna till trots förutspås Geforce GTX 960 prestera i nivå med GTX 770.

Prissättningen är desto svårare att förutse, inte minst till följd av den höga dollarkursen. Riktpriset beräknas landa på 249–299 dollar, vilket bör kunna översättas till cirka 2 500 kronor hos svenska återförsäljare.