Fingeravtrycksläsare är ingen ovanlig syn på bärbara datorer riktade mot företag och har på senare tid även börjat leta sig in i smarta telefoner samt surfplattor. Nästa år planerar Synaptics att sluta cirkeln och återinföra finessen för bärbara, där specifikt konsumentmarknaden står i skottgluggen.

Det här avser bolaget göra med konceptet Securepad, en fingeravtrycksläsare som kan byggas in i samtliga pekplattor från Synaptics. Sensorn mäter 10 x 4 millimeter och används genom att trycka ned fingret, till skillnad från traditionella lösningar som förlitar sig på en svepande rörelse.

Exakt var fingeravtrycksläsaren ska implementeras på pekplattan är upp till varje datortillverkare, dock skapas en mindre "död zon" runt själva sensorn. Därför rekommenderar Synaptics en placering i det övre vänstra hörnet, där den sägs vara i vägen så lite som möjligt vid normal användning.

Securepad är kompatibel med Fast Identity Online Alliance (FIDO) standard, som söker att ersätta lösenord med alternativa autentiseringsmetoder. Bakom alliansen står giganter som Microsoft, ARM, Qualcomm, Samsung, Dell och Lenovo, samt betaltjänster som Visa, Mastercard och Paypal.

Synaptics har inlett leveranserna av Securepad till OEM-tillverkare och de första bärbara med funktionen väntas finnas i handeln under första halvan av 2015. Vilka datorer som kan väntas bestyckas med finessen framgår inte.