Tillgång till någorlunda bra mobilt bredband är något av en självklarhet i Sverige, men i andra delar av världen är det inte riktigt lika bra. Detta blir extra uppenbart vid strömning av videoklipp, vilket föranlett Google att lägga till en funktion för att titta på Youtube-video offline.

YouTube is popular here. You watch some videos again and again. How awesome would it be if you could keep watching them again and again without having to pay for data, and take the videos with you wherever you go?

Den nya funktionen finns inbyggd i appen för IOS och Android, där det är möjligt att ladda ned videoklipp i önskad kvalitet och spara dessa. Nedladdningen kommer därefter finnas i en offline-sektion under 48 timmar, varpå de automatiskt raderas för att förhindra upphovsrättsintrång.

Nämnvärt är att nedladdade videoklipp endast går att spela upp i Yotube-appen och inga andra videospelare. Därtill stöder klippen även annonser och den som laddar upp egna videor kan välja om den ska finns tillgänglig för offline-tittande eller ej.

Funktionen finns för närvarande tillgängligt i Filippinerna, Indonesien och Indien. När och om offline-tittande kommer lanseras i övriga världen är ännu inte känt.