Trots att Oculus VR ännu inte lyckats lansera annat än testversioner och prototyper fortsätter företaget att expandera. Med Facebooks välfyllda kassakista i bagaget genomförs nu ytterligare två förvärv inför den stundande kommersialiseringen av virtuell verklighet. Båda är uppstartsföretag med teknik för datorseende.

Mest känt är Nimble VR, som likt den nya ägaren gräsrotsfinansierats på Kickstarter. Företaget utvecklar handspårningssystemet Sense, där konceptet är att använda metoden "time of flight" för att med mycket hög precision läsa av händernas och fingrarnas rörelser genom att utgå från den mänskliga anatomin.

Till skillnad från Microsoft Kinect och Leap Motion är Nimble Sense helt och hållet anpassat för virtuell verklighet. Systemet kan användas på avstånd om 10–70 centimeter och läser av omgivningen 45 gånger per sekund. Tillsammans med optimerad mjukvara ska detta ge mycket låga responstider.

Samtidigt blir även svenska 13th Lab en del av Oculus VR. Företaget arbetar med att utveckla metoder för att digitalisera verkliga objekt och miljöer, där även bildigenkänning ingår. Det kan exempelvis öppna upp för virtuell turism.

Det Stockholmsbaserade företaget står även bakom appen Minecraft Reality. Precis som namnet antyder kan mjukvaran klistra in objekt från spelet i den verkliga omgivningen och skapa en slags förstärkt verklighet.

Sist men inte minst tillkännages att professor Chris Bregler från New York University anställs på Oculus VR. Han har tidigare arbetat för bland annat Hewlett Packard, Interval, Disney Feature Animation och Lucasfilm Industrial Light and Magic, men ska nu utveckla datorseende på heltid för Oculus VR.