Trots fortsatt utbyggnad av 4G/LTE pågår utvecklingen för fullt inför nästkommande standard: 5G. Konsensus inom telekomvärlden är att kommersialisering av tekniken på bred front dröjer till 2020, medan kinesiska Huawei och ryska Megafon hoppas bli först ut med att sjösätta tekniken till Fotbolls-VM 2018.

Telia och Ericsson firade nyligen att de blev först ut med kommersialisering av 4G mot slutet av 2009, någonting som blev en viktig fjäder i hatten för Ericsson som hade någonting att demonstrera för sina globala kunder. Det dröjde dock några år innan det fanns telefoner med stöd för standarden, någonting som gjorde bedriften inledningsvis olönsam för Telia.

– Ekoystemet var inte färdigt och ur ett kundperspektiv kom nätet för tidigt, men i dag är vi ändå glada att vi började i tid, säger Johan Dennelind, verkställande direktör och koncernchef för Telia.

Till SVD/TT berättar Telias Johan Dennelind att de fortfarande fokuserar på att få ut 4G till konsumenter och företag, men att de tar med sig erfarenheterna från den tidiga utrullningen när de planerar inför 5G. Utöver den ekonomiska aspekten ställs nya tekniska krav, som att klara av enormt mycket mer och snabbare datatrafik, vara driftsäkrare och strömsnålare.

– Det kommer inte bara att handla om högre hastigheter. Vi tror att 5G kommer att bli det vi kallar för skivade nätverk (sliced networks) med en massa typer av olika användare. Hittills har det varit konsumenterna som drivit på men nu kommer krav från industrin. Ska du ha en självkörande bil är inte hastigheten i nätet det viktiga utan latency (fördröjningar i överföringen). Nätet måste vara tillräckligt smart för att skilja en bil från en batteridriven mätstation ute i skogen, säger Hans Vestberg, verkställande direktör och koncernchef för Ericsson.

Ericssons Hans Vesterberg understryker i sin tur att 5G-nätet inte enbart ska klara konsumenternas nya krav, som att kunna strömma 4K-video. Den här generationen tillkommer även nya krav från industrin, som exempelvis på sikt vill kunna nyttja 5G för självkörande bilar.

Avslutningsvis tror både Ericsson och Telia att utrullningen av ett första svenskt 5G-nät dröjer till runt 2020. Mycket beror på när världens telekomsektor enats om standarden, där bland annat vilka frekvensområden näten ska fungera på måste spikas. Därefter måste även mobiltillverkarna våga ta steget att tillverka produkter med 5G, i ett läge där teknikens utbredning är mycket begränsad eller obefintlig.