I början av nästa år kommer Microsoft hålla ett nytt Windows 10-evenemang, där fler detaljer om konsumentfinesserna ska presenteras. Fram till dess har Microsoft valt att ta ett kortare jullov med lanseringarna av nya officiella testversion, men det hindrar inte inofficiella att hitta ut på annat håll.

Den senaste är Build 9901, som bjuder på en förhandstitt av vad Microsoft arbetar på. Den första och kanske största nyheten är Cortana i ett mer färdigt utförande, som kombinerats med sökfunktionen i aktivitetsfältet. Sökfunktionen tar numera upp mycket större plats i fältet som standard, men detta går lätt att ändra efter egna preferenser i inställningsalternativen.

Det kombinerade sökfältet och Cortana har gått från att ha en tom vit ruta till att numera visa upp saker som exempelvis nyheter samt påminnelser. Funktionen är dock ännu inte helt funktionell, kanske för att den ännu inte har tillgång till rätt databas hos Microsoft.

Därutöver märks förändringar för gränssnittet på alla håll och kanter, där allt från appar till inställningsmenyer följer riktlinjerna för Microsofts pekskärmsorienterade gränssnitt. Ikonen för inställningar har även avlägsnats från Charms-menyn, vilket antyder om att dessa ska finnas på sin egna plats i varje applikation.

En annan nyhet är att Xbox-applikationen fått en rejäl uppdatering. Av allt att döma ser det ut som en enkel portal till en användares Xbox-innehåll, men som mycket annat med Windows 10 kan det ändras längre fram. Winbeta spekulerar i att det kan få finessen att köra Xbox One-spel på PC, men ett mer troligt scenario skulle vara möjligheten att strömma titlar från en lokalt placerad spelkonsol.

Avslutningsvis märks en uppdatering för Windows Store i Build 9901. Till skillnad från nuvarande Store går det inte enbart att köpa applikationer utan även film och musik, som i dagsläget kan inhandlas i de separata butikerna Music och Video.