Människor världen över blir mer uppkopplade för var dag som går och numera är det en självklarhet att kunna prata med någon på andra sidan jordklotet. Istället är det språkbarriärerna som sätter käppar i hjulen, någonting Microsoft hoppas lösa genom att översätta tal i realtid.

För den som registrerat sig på Skype Translator släpps en tidig utgåva av finessen, som möjliggör realtidsöversättning av tal i Skype. Microsoft vill på sikt stödja så många språk som möjligt, men i dagsläget är mjukvaran begränsad till översättning till och från engelska och spanska. Därtill stöds översättning av direktmeddelanden på fler än 40 olika språk.

Till skillnad från många andra översättare är inte Skype Translator avsedd för formellt tal, utan är tänkt att fungera till vardagliga konversationer. Funktionen försöker därför ta bort saker som "ah" och "um" i tal, samt väntar till det att talaren pratat klart innan översättningen påbörjas.

Översättningarna sker i "molnet" och användare hjälper till att forma systemet med tillhörande algoritmer. I dagsläget sparas samtliga konversationer och analyseras för att bättra på framtida översättningar. Microsoft gör även gällande att all data som sparas får ett slumpat ID-nummer, vilket gör det omöjligt att knyta en konversation till en specifik användare.

Funktionen är i dagsläget exklusiv PC/Windows, men ska under nästa år hitta ut till andra plattformar. Det finns ännu ingen tidsplan för när Skype Translator släpps skarpt, samt hur länge det är tänkt att konversationer ska sparas och analyseras för att vidareförbättra finessen.