Strömmande film, musik och annan media är numera vardagsmat. Trots tekniska hinder börjar denna utveckling även göra sig påmind i spelvärlden, där bland annat Valve, Sony och Nvidia satsar på olika former av molntjänster för strömmande spel. Nu ser det ut som att även Microsoft är på väg att ansluta upp till racet.

Microsoft-kännaren Mary Jo Foley på Zdnet skriver om vad som hittills är känt som Arcadia, som sägs vara ett kodnamn för ett hittills okänt projekt på mjukvarujättens utvecklingsavdelning för operativsystem. Enligt källor till Foley handlar det om inget mindre än en kommande molntjänst för strömmande spel.

I åtskilliga jobbannonser söker Microsoft utvecklare till projektet, där det bland annat talas om att utnyttja molnet för att ta "påkostade och unika" upplevelser till Microsofts huvudplattformar. Det pekar mot att tjänsten är avsedd för allt från traditionella persondatorer, surfplattor och telefoner till spelkonsolen Xbox.

Arcadia tros baseras på Microsofts molnplattform Azure och kan innehålla teknik från forskningsprojektet DeLorean. Det sistnämnda resulterade i flera metoder för att minska fördröjningarna i strömmande spel över nätet, bland annat genom att förutse inmatningar och rendera bildrutor i förväg.

Microsofts uppges även planera att använda Arcadia för att strömma vissa typer av applikationer, dock okänt vilka. Mjukvarujätten ska även ha övervägt att utnyttja systemet för att göra det möjligt att använda applikationer för Android på Windows-enheter, men den planen ska enligt samma uppgifter redan ha skrotats.

Den 21 januari presenterar Microsoft den första testversionen av Windows 10 för konsumenter och slutanvändare. Då väntas även mjukvarujätten berätta mer om framtiden för spel på Windows-plattformen. Enligt Foley är det dock sannolikt att Arcadia dröjer längre än så och introduceras först efter lanseringen av Windows 10, som beräknas äga rum i den andra hälften av 2015.