Streamingstickan Google Chromecast lade grunden för en ny typ av ultraslimmad datorenhet, kompakt nog för att få plats bakom en tv eller en datorskärm. Numera finns en uppsjö liknande modeller på marknaden, men gemensamt är att dess förmågor snarare är i paritet med enklare mobiltelefoner än traditionella persondatorer. Processorjätten Intel planerar nu att ändra på den biten.

På CES 2015 avslöjas nu detaljerna bakom Intel Compute Stick, en datorsticka som sägs kunna förvandla vilken HDMI-utrustad bildenhet som helst till en fullfjädrad persondator. Likt Chromecast är den kompakt nog för att kunna monteras direkt i en ledig HDMI-ingång. Strömförsörjningen sker dock via Micro USB, men Intels förhoppning är att framtida inkarnationer ska klara sig med enbart HDMI.

Inuti skalet huserar Intels systemkrets Atom "Bay Trail" med 2 GB primärminne och 32 GB lagring. Därutöver syns trådlöst nätverk 802.11n, Bluetooth och en inbyggd kortläsare för Micro SD, där det sistnämnda kan användas för att utöka lagringsutrymmet. Operativsystemet är inget mindre än fullfjädrade Windows 8.1 with Bing.

Intel Compute Stick ska dyka upp på butikshyllorna någon gång i årets första kvartal. Priset landar på 149 dollar, motsvarande cirka 1 500 kronor. Därutöver planerar Intel att även tillhandahålla en nedskalad Linux-baserad variant med 1 GB minne och 8 GB lagring för 89 dollar eller cirka 900 kronor inklusive moms.