När så gott som alla konsumentklassade processorer innehåller integrerad grafik är det fristående grafikkortets plats i datorn inte lika självklar som förr. Undanträngningseffekten märks framförallt i de lägre prisklasserna, något som till entusiasternas stora glädje tvingar grafikkortsmakarna att fokusera på mer påkostade modeller.

Nu rapporterar den taiwanesiska branschtidningen Digitimes att de tre inhemska komponentjättarna Asus, Gigabyte och MSI visserligen inte undkommer en generell försäljningsminskning, men fortfarande uppvisar högst respektabla siffror. Sammanlagt levererade trion närmare tolv miljoner grafikkort under 2014.

Fortsatt störst och även lönsammast är Asus med 5,0 miljoner levererade grafikkort. Under samma period räknade Gigabyte in 3,6 miljoner exemplar, vilket dock är en minskning med 200 000 grafikkort från året innan. Slutligen noteras att MSI stänger fjolårets orderbok med 2,8-3,0 miljoner grafikkort.

Kinesiska utmanare som Colorful och Onda sägs skörda framgångar i hemlandet, men har fortsatt svårt att nå ut till andra marknader. Generellt sett minskade de globala leveranserna av grafikkort med cirka tio procent i jämförelse med året innan, vilket bland annat tillskrivs det svalnande intresset för kryptovalutan Bitcoin, där grafikprocessorer ofta används för att generera nya mynt.