Efter kontroversen om minneshanteringen i Geforce GTX 970 passar AMD på att gnugga salt i såren och trycka till konkurrenten Nvidia, bland annat med triumferande inlägg på Twitter. Nu ser det ut som att AMD planerar att gå från ord till handling och skala bort några hundralappar för den prismässigt närmaste konkurrenten i Radeon-serien.

Hos bland annat den amerikanska återförsäljaren Newegg finns Radeon R9 290X att få tag för så lite som 300 dollar efter rabatt, motsvarande cirka 3 100 kronor inklusive moms. Många svenska återförsäljare tar i skrivande stund cirka 3 300 kronor för de billigaste modellerna, men det går att hitta en och annan kampanj med grafikkort vid tretusenkronorsstrecket.

Flaggskeppet Radeon R9 290X släpptes i oktober 2013 och innehåller den fullständiga versionen av kretsen Hawaii med 2 816 beräkningsenheter och 4 GB GDDR5-minne på 512-bitars minnesbuss. Tack vare den nya drivrutinen Catalyst Omega presterar grafikkortet i många fall bättre än Geforce GTX 970, som återfinns på i stort sett samma prispunkt.