En av de stora överraskningarna under CES 2013 var Nvidias introduktion av en egen handhållen spelkonsol med systemkretsen Tegra 4. Detta följdes året därpå upp av surfplattan Shield Tablet med uppföljaren Tegra K1. Det kommer därför inte som en större överraskning att Nvidia kokar ihop någonting med senaste Tegra X1.

Nu rapporterar Fudzilla att Nvidia arbetar på en uppföljare till Shield Tablet med Tegra X1 och att lanseringen väntas äga rum i slutet av mars, kanske i samband med GPU Technology Conference. Enligt publikationen kommer uppgifterna från en trovärdig källa, som avslöjade ursprungliga Shield Tablet månader innan lansering.

Nvidia Tegra X1 tillverkas på en 20-nanometersteknik och är bestyckad med fyra kärnor ARM Cortex-A57, som ackompanjeras av ytterligare fyra Cortex-A53 enligt konceptet Big.Little, där de förstnämnda är avsedda prestandakrävande uppgifter medan de andra tar över vid enklare laster för att hålla ned strömförbrukningen.

Den stora nyheten med systemkretsen är grafikarkitekturen Maxwell, som återfinns i form av två SMM-kluster för totalt 256 CUDA-kärnor. Förutom vad som sägs vara ledande grafikprestanda innebär det stöd för 4K-upplösta skärmar i 60 Hz, vilket ackompanjeras av hårdvaruaccelerering av H.265/HEVC och VP9.

Utöver systemkretsen framgår inga andra specifikationer om surfplattan eller om Nvidia gjort några designförändringar. Vad som däremot är troligt är att den likt dagens Shield Tablet är tänkt som en portabel spelkonsol med stöd för strömning av PC-spel från en Geforce-utrustad speldator.