Målet med nästa generations grafikgränssnitt är lägre overhead och möjligheten att bättre nyttja fler processorkärnor, någonting som redan finns tillgängliga med AMD Mantle. Till hösten anländer Windows 10 och med det DirectX 12, som ska erbjuda i stort samma funktionalitet och dessutom fungera med Nvidia och Intel.

Nu har Anandtech fått möjligheten att testa det nya gränssnittet tillsammans med Oxide Games prestandatest Star Swarm, känt sedan tidigare som ett av de första som möjliggjorde prestandamätningar av Mantle med Radeon-grafikkort. Det rör sig således om riktig spellogik för att simulera enorma rymdstrider, någonting som innebär många ritanrop (eng. draw call) och krav på mycket processorkraft.

Kanske mest intressant är jämförelsen mot Mantle. För DirectX 12 handlar det om väldigt snarlik prestanda och Mantle har endast ett marginellt övertag, sannolikt till följd av att gränssnittet är skräddarsytt AMD:s egna grafikarkitektur, till skillnad från DirectX 12 som ska fungera oavsett leverantör.

De fördelar Mantle demonstrerar är dock inte lika självklar när testets fokus flyttas från fyra till två kärnor. Här tappar gränssnittet mark mot DirectX 12, i alla fall med de högpresterande Radeon R9 290X och R9 285. Med svagare R7 260X märks en fortsatt fördel för AMD Mantle.

Jämfört mot DirectX 11 handlar det om markanta fördelar med DirectX 12, oavsett om grafikkortet tillhandahålls av AMD eller Nvidia. Däremot innebär övergången en mycket mindre fördel med Geforce, vilket inte är något negativt utan helt enkelt kan tillskrivas att drivrutinerna är väl optimerade det nuvarande gränssnittet.

Det faktum att processorkärnorna bättre utnyttjas innebär att strömförbrukningen stiger. Detta inte enbart för att processorn drar mer, utan för att den inte längre är en flaskhals och således gör att ett grafikkort konsekvent kan belastas till fullo genom hela testet.

Medan de tidiga testerna visar på enorma förbättringar mot DirectX 11 är det värt att nämna att Star Swarm är ett optimal scenario för gränssnitt som DirectX 12 och Mantle. I riktiga titlar kan skillnaderna vara allt från mycket bättre till försumbara, någonting SweClockers testlabb visat vid tidigare tillfällen kunnat visa med spel som nyttjar AMD:s snarlika Mantle.