Trots polistillslag mot The Pirate Bays fysiska servrar återuppstod webbplatsen i slutet av januari efter knappt två månaders nedtid. Nu kan dock fildelningssajtens svenska domännamn komma att stängas ned en gång för alla, då staten i ett unikt rättsfall yrkar på att beslagta piratebay.se och thepiratebay.se.

– Ett domännamn är ett hjälpmedel för en sajt. Används sajten för brottslig verksamhet så är domännamnet ett brottshjälpmedel, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Dagens Nyheter rapporterar att det här inte är första gången en svensk domstol vill förverka domännamn. Däremot har tidigare fall riktats mot enskilda ägare som blivit av med rätten att nyttja en domän, som därefter släppts på nytt för registrering hos ny ägare – likt vad som händer när föregående ägare slutar betala.

Vad som gör fallet unikt är att krav riktas mot Punkt SE, som ansvarar för registret av .se-domäner. Målet är att stiftelsen ska förbjudas att låta någon registrera de svenska domännamnen, alternativt överlämna dessa till statens ägo. Besökare skulle då exempelvis kunna mötas av ett budskap från polisen, inte helt olikt hur liknande fall hanteras av FBI i USA.

Punkt SE:s syns på saken är att beslagtagande av så kallade kriminella domän är "ineffektivt och oproportionerligt", och liknar det vid att ta bort gatuskyltar till fastigheter där det begåtts brott. Stiftelsen vill inte heller ta ställning till vad som finns på enskilda webbplatser och ser sig som ett neutralt adressregister.

Stiftelsens chefsjurist Elisabeth Ekstrand berättar att det är är viktigt att frågan prövas innan åtgärder görs och att det finns behov av rättspraxis. Åklagare Ingblad instämmer och berättar att frågan är komplicerad, då det i grunden handlar om en balansgång mellan grundläggande rättigheter kontra möjligheten att effektivare förhindra brottslighet på nätet.