Förseningen av arkitekturen Broadwell väntas leda till en minst sagt begränsad närvaro för stationära datorer, där endast enstaka processormodeller är att vänta. Istället satsar Intel på en storskalig lansering av Skylake, där en helt ny arkitektur byggd på den nu befintliga 14-nanometerstekniken står i centrum.

Övergången innebär inte enbart ny arkitektur, utan även infrastruktur i form av ny sockel med tillhörande styrkretsarna i 100-serien. Under Embedded World 2015 i Tyskland visar Asrock upp ett första moderkort med LGA 1151. Modellen följer den krympta formfaktorn Mini ITX och är evenemanget till ära för inbyggda lösningar, snarare än konsumentmarknaden.

Förutom att sockeln skymtas på bild har moderkortet plats för två DDR3-minnen enligt formfaktorn SO-DIMM. Det här bekräftar tidigare uppgifter om att Skylake stöder både DDR4 och DDR3, där sistnämnda ska nyttjas för prispressade lösningar och nu även ser ut att komma till användning för industriellt bruk.

Intel Skylake som ingår i sjätte generationens Core-processorer beräknas anlända till sensommaren, men redan under Computex 2015 den 2 juni väntas partner visa upp konsumentorienterade moderkort för arkitekturen.

Källa: Computerbase.