Även om komponenttillverkarna försöker undvika problem genom att tillhandahålla olika former av "felsäkra" uppdateringsmekanismer är det långt ifrån riskfritt att byta firmware. Ännu läskigare blir det när komponenten ifråga är en lagringsenhet och misslyckad uppdatering inte bara riskerar att göra enheten obrukbar utan även orsaka en total dataförlust.

Det är just vad hundratals användare av Samsung 850 Pro SSD nu rapporterar om i en grupp på Facebook. Den gemensamma nämnaren är att samtliga försökt uppdatera till den senaste versionen EXM02B6Q genom att använda verktyget Samsung Magician. Uppdateringsprocessen ser ut att lyckas, men efter omstart kan datorsystemet inte längre känna igen och komma åt SSD-enheten.

Situationen är dock långt ifrån glasklar. Alla användare stöter inte på problemet och många lyckas med att installera uppdateringen, tillsynes helt utan några nämnvärda komplikationer. Andra skriver om att det går att återställa enheten genom att "hot-swappa" med en identisk modell och använda Samsungs DOS-baserade verktyg för att uppdatera på nytt.

I vilket fall som helst sägs Samsung nu stoppat den berörda versionen av mjukvaran, dock utan att lämna någon förklaring till det inträffade.