Android-baserade spelkonsoler fick stor uppmärksamhet i samband med satsningar som Ouya och även om intresset svalnat i entusiastkretsar är det en marknad som fortsatt iakttas av branschfolk. Nu släpper brittiska Imagination Technologies en ny grafiklicens tänkt för kategorin.

Nykomlingen heter PowerVR GT7900 och är ny konfiguration i familjen Series7XT, där antalet kluster dubblerats mot GT7800. Det handlar således om 16 kluster eller 512 kärnor, som med en 16-nanometersteknik (Finfet+, TSMC) och målfrekvensen 800 MHz ska kunna leverera över 800 GFLOPS i teoretisk prestanda – väl över förra generationens spelkonsoler, men även grafikkort i instegssegmentet.

Samtidigt trycker Imagination på att grafikprocessorns teoretiska hastigheter inte enbart gäller under kortare stötar, utan även under längre perioder. Det här både tack vare de senaste 14/16 nm-teknikerna och bolagets energieffektiva arkitektur baserad på Tile-Based Deferred Rendering (TBDR).

PowerVR GT7900 finns nu tillgänglig för intresserade licenstagare och de första färdiga kretsarna med grafikprocessorn väntas dyka upp senare under 2016. För den som är sugen på mer information ska Imagination närvara på både Mobile World Congress och Game Developer Conference i början av mars, där de även visa upp nya grafikdemon Dwarf Hall med "konsolliknande" effekter.