Mobile World Congress drar officiellt igång imorgon, den andra mars. Det hindrar dock inte allehanda mobilmakare från att redan idag hålla i presskonferenser och presentera nyheter. Bland dessa är HTC som ska presentera nästa flaggskepp, som kort innan presskonferensen avslöjas av amerikanska Best Buy.

Helt i enlighet med många läckor svävar inte HTC One (M9) iväg designmässigt och påminner väldigt mycket om One (M8). Den förändring som syns är slopandet av föregångarens dubbla kameror, där en mindre övre ger djupseende åt den undre med fyra "ultrapixlar" – ett koncept som mötts av blandad kritik.

HTC frångår nu det gamla upplägget och i bakkant märks en 20-megapixelskamera. Det här följs upp av en med 4 megapixlar i fronten och enligt rykten handlar det om de gamla hederliga sensor med så kallade ultrapixlarna, vilka ska möjliggöra bättre selfies och videosamtal även i dunkla miljöer.

Skärmen mäter likt föregångaren in på fem tum och antalet pixlar stannar kvar vid 1 920 x 1 080 pixlar. Detta drivs av processorn Qualcomm Snapdragon 810, 3 GB primärminne och 32 GB internlagring med möjligheten att utöka detta med uppemot 128 GB med ett Micro SD-minneskort. På trådlös front återfinns 4G/LTE, 802.11ac och för drifttiden anges 20 dagar i standby-läge.

Avslutningsvis anges priset för modellen till 650 dollar, motsvarande 6 800 kronor inklusive moms. När HTC One (M9) blir tillgänglig framgår inte, sannolikt är dock att det blir under mars månad eller kort därefter.