Hetsen mot tunnare surfplattor har i stort avtagit, men det betyder inte att det hör till det förgångna. En av höjdpunkterna med Apples Ipad Air 2 var just att profilen trimmats ytterligare till ynka 6,1 millimeter och nu möter Sony upp med sin senaste Xperia-surfplatta Z4 Tablet.

Samma profilmått som för Apples dito gäller nykomlingen, däremot stannar vikten kvar vid så lite som 393 och 389 gram för modellerna med respektive utan 4G/LTE – detta trots skärmstorleken 10,1 tum. Detta kan jämföras mot 444 och 437 gram för Ipad Air 2 med 9,7-tumsskärm.

För skärmen kliver antalet pixlar upp från 1 920 x 1 200 för Xperia Z2 Tablet till 2 560 x 1 600, samtidigt som bättre färgåtergivning och ljusstyrka utlovas. Högre upplösning till trots stannar batteriet kvar vid 6 000 milliamperetimmar, som ändå ska kunna leverera längre drifttid än föregångaren. För videouppspelning anges 17 timmars batteritid.

Designmässigt är den mest påtagliga förändringen tunnare skärmramar än dess föregångare och kapslingsklassningen kliver upp från IP58 till IP68. Detta innebär att surfplattan håller damm ute och att den klarar av nedsänkning i vatten, där en kul detalj är att Sony menar att enheten kan sköljas av när den blir smutsig.

Invändigt handlar det inte om några större överraskningar. Valet av plattform är Qualcomms Snapdragon 810, som ackompanjeras av 3 GB LPDDR4-primärminne, 16 alternativt 32 GB lagring och plats för ett Micro SD-minneskort (upp till 128 GB). I bakkant återfinns en 8,1-megapixelskamera och i fronten en 5,1 megapixel.

En nyhet är att surfplattan inte enbart riktas mot konsumtionsanvändning utan även ska passa professionellt arbete. Detta med ett tangentbord som förvandlar enheten till en bärbar dator och att Xperia Z4 Tablet levereras med Microsofts Office-svit med Word, Powerpoint samt Excel.

Säljstarten för Sony Xperia Z4 Tablet sker i maj till de rekommenderade priserna 5 300 och 6 300 kronor för Wifi- och 4G/LTE-modellen. Båda varianter ska finnas i färgerna svart och vit. Operativsystemet är Android 5.0 "Lollipop".