Plattformen Bay Trail-T var från början ämnad surfplattor i de övre prisklasserna, men verkligheten blev en annan och bolagets tvingades sko om den för att passa även budgetsegmentet. Nu är en ny generation i antågande och med det tydligare segmentering, men även storsatsning på mobilt bredband.

Strålkastarljuset riktas för dagen mot färska Atom X3-serien, där plattformen Sofia huserar. Det handlar om två till fyra kärnor Silvermont och märkligt nog står TSMC bakom tillverkningen på 28 nanometer medan Rockchip designat kretsarna, något som tillskrivs att Intel snabbare kunnat få färdigt processorerna.

Processorfamiljen blir således bolagets första produkter i samarbete med Rockchip och dessutom de första med integrerade modem. Medan stöd för 3G och 4G/LTE ofta är reserverade de övre prisklasserna siktar Intel på att göra detta tillgängligt även i budgetsegmentet, där finesserna oftast lyser med dess frånvaro.

För segmenteringen ska instegsprocessorn Atom X3-C3130 riktas mot surfplattor för 75 USD och nedåt. Denna följs upp av fyrkärniga Atom X3-C3230RK och X3-C3440 och är tänkta för prisklasser uppemot cirka 200 USD. Nämnvärt är att endast Atom X3-C3130 finns tillgängliga för omgående leverans, Atom X3-C3230RK dröjer till mitten av året och 4G/LTE-begåvade Atom X3-C3440 till hösten.

Intel Atom X5 och X7 är Cherry Trail

För den som ser fram emot uppföljaren till Bay Trail-T är det Cherry Trail som gäller. Det handlar om fyra kärnor enligt den uppdaterade arkitekturen Airmont och 16 beräkningsenheter för grafikdelen, vilket tillverkas på bolagets senaste 14-nanometersteknik. Här återfinns inga integrerade modem, istället är det Intels dedikerade lösningar i XMM-serien som gäller.

Cherry Trail kommer ingå i Atom X5- och Atom X7-serierna, där Intel inte avslöjar några närmare detaljer om specifika modeller. Dock ska lanseringen äga rum under årets första hälft, varför mer information är att vänta under våren.