Tuff konkurrens och en ständigt växande e-handel gör svenskar vana vid pressade priser på hemelektronik i allmänhet och datorkomponenter i synnerhet. Nu syns däremot prishöjningar inom så gott som alla produktkategorier och orsaken är den allt starkare dollarn.

På bara ett år har den amerikanska dollarn ökat med över 35 procent och står nu i drygt 8,60 kronor. Det kan jämföras med samma period under förra året, då en dollar kostade runt 6,40 kronor. Det är också förklaringen till att svenska återförsäljare nu tvingas justera priserna därefter.

– Vi får höra att det ser skumt ut att alla höjer priserna, men på framförallt datorkomponenter lever vi återförsäljare på extremt tunna marginaler. Därför spelar valutakursen en enorm roll i prissättningen, säger Anton Nilsson, marknadsdirektör på Webhallen.

Inverkan av valutakursen är särskilt tydligt när det gäller produkter som många butiker säljer och där tillgången är kontrollerad, exempelvis processorer, minnen och grafikkort. Ett exempel är överklockarfavoriten Intel Core i7-4790K, som gick att få tag på för cirka 2 600 kronor under hösten och nu går loss på närmare 3 300 kronor inklusive moms.

Samtidigt öppnar det för ett och annat fyndläge. Äldre produkter som återförsäljare införskaffat innan den senaste dollarrusningen är i många fall billigare än nyligen inkomna prylar. Det går att spara många hundralappar genom att exempelvis inte köpa det allra populäraste grafikkortet utan leta efter äldre eller mer udda modeller.