Det vida använda gränssnittet USB är på väg att genomgå dess största förändring sedan introduktionen 1997. Det vändbara kontaktdonet Type-C färdigställdes under förra året och är tänkt att användas för allt från smarta telefoner till bärbara och stationära datorer, till skillnad från idag där en lång rad olika anslutningar används för att täcka alla kategorier.

We at Google are very committed to the USB type-C spec. Expect to see this in a lot of Chromebooks and Android phones in the near future. – Adam Rodriguez, produktansvarig på Google.

Anslutningen har ännu inte hittat ut på bred front, men är i och med Googles nya Chromebook Pixel och inte minst Apples Macbook på väg att nå marknaden. På en nyligen publicerad video avslöjar nu Google att ett bredare genomslag vilar vid horisonten och att USB Type-C ska dyka upp i flertalet Chromebook och Android-baserade mobiltelefoner inom kort.

Google passar även på att lyfta fördelarna med Type-C. Förutom stöd för USB 3.1 med upp till 10 Gbps-dataöverföring finns möjligheten att leverera 100 W, vilket öppnar upp för att kontaktdonet ska kunna användas som laddare till exempelvis bärbara datorer. Dessutom återfinns skärmstöd via Displayport och MHL.