Grafikprocessorn Fiji som väntas husera i Radeon R9 390X väntas bli först med att ta steget från GDDR5 till en markant snabbare minnesstandard. Övergången sägs dock enligt tidigare uppgift innebära en begränsning, i alla fall inledningsvis, i form av att grafikkortet skulle introduceras med endast 4 GB videominne.

Nu rapporterar Fudzilla att tidigare uppgifter varit korrekta, men att AMD ändrat planerna och istället släpper Radeon R9 390X med 8 GB videominne. Anledningarna sägs vara Nvidias tillkännagivande av Geforce GTX Titan X med hela 12 GB GDDR5, men även att grafikprocessorn presterar så pass bra i 4K-upplösning att 4 GB kan innebära en reell flaskhals.

Minnet som tros tillhandahållas av SK Hynix heter High-Bandwidth Memory (HBM), där fyra minneskretsar staplats enligt konceptet through-silicon via (TSV). I första generationen som började produceras tidigare i år inbringar det totalt 1 GB minne och en bredd på 1 024 bitar per kapsel, vilket med klockfrekvensen 1 000 MHz ger en bandbredd om 128 GB/s.

Grafikprocessorn Fiji som av allt att döma får en 4 096-bitars minnesbuss väntas få sällskap av fyra minneskapslar, vilket alltså skulle ge 4 GB videominne. Förutsatt att de nya uppgifterna stämmer skulle det betyda att AMD designat om grafikkortet för att husera åtta minneskapslar med en snävare 512-bitars bussbredd, alternativt att bolaget inväntat en ny lösning från SK Hynix med högre kapacitet.

Förutom en ny minnesteknik pekar rykten mot att Fiji får 4 096 streamprocessorer, eller runt 45 procent fler än Hawaii XT i nuvarande flaggskeppet Radeon R9 290X. Grafikkortet ska dessutom utrustas med sluten vattenkylning för referensdesignen, sannolikt en direkt konsekvens av att det sägs sluka 300 W.

Samma rapport gör gällande att Radeon R9 390X gör entré tidigt i sommar, vilket överensstämmer med tidigare uppgifter talar för en lansering runt Computex 2015 i början av juni.