Två utvecklingsversioner och ett antal prototyper, men fortfarande inget officiellt tillkännagivande. Den bästa ledtråden om framtidsplanerna för den skarpa versionen av Oculus Rift är istället Palmer Luckeys snart ett år gamla uttalande om att glasögonen introduceras under 2015 – förutsatt att inget oväntat inträffar. I annat fall skulle han bli "mycket besviken".

I did say that, before we made a lot of changes to our roadmap and we've expanded a lot of the ambition we had around the product and what we wanted to do.

I en debatt på underhållningsmässan SXSW 2015 ger Luckey ett ambivalent svar på frågan om det tidigare uttalandet fortfarande gäller. Visserligen betonar han att utvecklingen går alldeles utmärkt, men tillägger att projektets omfattning och ambition vuxit betydligt sedan Facebook tog över rodret för snart ett år sedan. Det antyder om att lanseringen kan senareläggas för att uppfylla de nya kraven.

Att konkurrerande lösningar som HTC Vive (Valve) och Sony Morpheus hinner före verkar dock inte vara något som oroar Oculus grundare. Tvärtom är han odelat positiv till att fler satsar på virtuell verklighet eftersom den största utmaningen anses vara att konsumentanpassa tekniken och omvandla de senaste landvinningarna till kommersiella produkter för den breda massan.

I övrigt avslöjar Luckey att den senaste prototypen "Crescent Bay" likt Valves motsvarighet innehåller en skärm för varje öga, dock utan att tala om upplösningen. Oculus vd kommenterar även Gabe Newells påstående om att ingen blir åksjuk av HTC Vive och hävdar att det förefaller osannolikt eftersom det "alltid finns någon som blir illamående".

Trots den uppenbara oviljan mot att ge några mer ingående ledtrådar om framtidsplanerna är det inget fel på Luckeys förtroende för Oculus Rift. Självsäkert nog hävdar han att glasögonen, när de väl lanseras, kommer att vara marknadsledande – oavsett prisklass.