Arkitekturen Bulldozer med efterföljande Piledriver, Steamroller och Excavator blev aldrig några framgångar. Utan någon riktig konkurrent till Intels senaste generationer processorer sätter AMD istället förhoppningen till den kommande arkitekturen Zen. Utmaningen är att skaka fram en processor rustad för kamp i prestandaklassen.

Nya instruktioner i AMD Zen

Instruktion

Beskrivning

SMAP

Super Mode Access Prevention

RDSEED

Pseudorandom Number Generator

SHA

Secure Hash Algorithm Acceleration

XSAVEC

Save Processor Extended States with Compaction

XSAVES

Save Processor Extended States Supervisor

CLFLUSHOPT

Cache Line Flush Optimizations

ADCX

Add with Carry

CLZERO

Zero out the 64 byte cache line specified in rax

I en uppdatering till verktygspaketet GNU Binutils avslöjas nu en del nyheter om den nya processorarkitekturen Zen, eller närmare bestämt "znver1" (Zen-version 1). AMD väljer att inte fortsätta använda de egna instruktionerna från Bulldozer och väljer istället att implementera finesser från Intels senaste processorer ur generationerna Haswell och Broadwell.

Den nya arkitekturen saknar TBM, FMA4, XOP och LWP. Istället tillkommer SMAP, RDSEED, SHA, XSAVEC, XSAVES, CLFLUSHOPT, ADCX och nya CLZERO, där den sistnämnda ser ut att vara ett eget tillägg. En stor fördel med att inte uppfinna egna utan implementera Intels befintliga instruktioner är att många redan stöds i dagens operativsystem, i detta fall Linux.

AMD:s första inkarnation av arkitekturen Zen väntas dyka upp någon gång i det tredje kvartalet 2016. Det är närmare fem år efter lanseringen av den ursprungliga Bulldozer.

Källa: Phoronix.