Nya och betydligt mer prestandaorienterade grafikgränssnitt på ingång, inte minst tack vare AMD:s satsning på Mantle. I samband med lanseringen av Windows 10 anländer DirectX 12, som ska ge större svängrum för utvecklare att på egen hand optimera applikationer för att dra större nytta av hårdvaran. Samma utveckling syns dessutom på OpenGL-fronten med den nyligen introducerade Vulkan.

Finska Futuremark är med på noterna och tillkännager nu att det populära testprogrammet 3DMark uppdateras med ett nytt deltest den 26 mars. I 3DMark API Overhead Test ska det vara möjligt att jämföra prestandan mellan DirectX 11, DirectX 12 och AMD Mantle. Den nya versionen kallas för världens första allmänt tillgängliga applikation för DirectX 12.

I vad som ser ut att vara en processuellt genererad stadsmiljö jämförs antalet ritanrop per sekund (eng. draw calls) med den resulterande bildfrekvensen, där nya DirectX 12 väntas bli hela 50 procent snabbare än föregångaren DirectX 11 och kanske till och med hamna jämsides det hårt optimerade AMD Mantle.

Nedbantade abstraktionslager, optimerad hantering av flera processorkärnor (trådar) samt större kontroll över renderingsprocessen inklusive kollisionsdetektering och culling minskar framförallt belastningen på CPU. Det ska ge utvecklare större möjligheter att istället använda systemresurserna för att exempelvis skapa bättre fysik och artificiell intelligens.

På Twitter skvallrar dessutom Futuremark om att 3DMark i framtiden även kommer att kunna användas för undersöka det öppna grafikgränssnittet Vulkan. Utvecklarna avslöjar dock ingen tidsplan utan stannar vid tillkännagivandet om att nästa version för DirectX 12 (Windows 10) anländer den 26 mars.