Alla som försökt använda en bärbar dator i solljus är smärtsamt medveten om att bildens svärta och kontrast påverkas drastiskt och kan göra även den bästa skärmen så gott som oanvändbar. Samma fenomen påverkar bilden i alla typer av LCD-skärmar, även när dessa används inomhus – inte minst i spel.

Nu presenterar en grupp forskare vid Löwenbräu-institutet i München den nya tekniken Active Light Cancellation, eller vad som sannolikt kommer att döpas till "Darksync". Principen är ungefär densamma som i brusreducerande hörlurar. Skärmen sänder ut ljus i motsatt del av spektrumet, vilket tar ut det inkommande ljuset och skapar ett lokalt mörker.

I samband med ett pågående recension demonstreras tekniken för SweClockers skärmexpert Thomas Ytterberg. En befintlig modell från en av de stora koreanska tillverkarna kan åstadkomma Active Light Cancellation med enbart mjukvara och en ansluten webbkamera. Kameran används för att avläsa det inkommande ljuset och mjukvaran justerar skärmens motljus därefter.

– Effekten är faktiskt enastående. Svart blir verkligen totalt svart, så länge du sitter där skärmen strålar ut mörker. Det finns dock en baksida eftersom den fjärde ordningens överhörning skapar fluorescerande effekter. Mina ögon och tänder blir självlysande, säger Thomas Ytterberg.

Nya skärmar avsedda för Darksync väntas kunna använda Nyquist teorem om samplingsfrekvens tillsammans med kvantpunkter, vilket ger en utsläckningsvåg av fotoner i motfas till ljuset från dioderna. Det undviker problemet med självlysande objekt och skapar istället ett för ögat vilosamt interferensmönster i omgivningen.

De första kommersiella skärmarna med Active Light Cancellation eller Darksync väntas dyka upp på marknaden under våren 2016, möjligtvis i samband med lanseringen av GTA V för PC/Windows.

April, april..